7 Συμβουλές για Ασφαλή Χειμερινή Οδήγηση

  
Ανακοινώσεις 04/10/2017


Warning: Use of undefined constant youTube_replacer - assumed 'youTube_replacer' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/ekhionistika.gr/httpdocs/libr/rest.class.inc on line 454

Warning: Use of undefined constant youTube_replacer - assumed 'youTube_replacer' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/ekhionistika.gr/httpdocs/libr/rest.class.inc on line 456

Διαβάστε τις παρακάτω συμβουλές για ασφαλή οδήγηση κατά τη διάρκεια του χειμώνα:

Διατηρείτε ασφαλή απόσταση οδήγησης. Χρειάζεται περισσότερη απόσταση να φρενάρετε σε δρόμο που γλιστράει. Να κοιτάτε μπροστά και να κρατάτε αρκετή απόσταση ανάμεσα σε σας και στα προπορευόμενα αυτοκίνητα (τουλάχιστον τέσσερα δευτερόλεπτα).

Μειώστε την ταχύτητά σας ανάλογα με την κατάσταση του οδοστρώματος. Το όριο ταχύτητας των πινακίδων είναι η μέγιστη ταχύτητα υπό ιδανικές συνθήκες. Το χειμώνα είναι ασφαλέστερο να οδηγείτε κάτω από την υποδεικνυόμενη ταχύτητα. Ανεξαρτήτως του πόσο έμπειρος είστε, ο τρόπος που θα κινηθεί το αυτοκίνητό σας πάνω στο χιόνι ή στον πάγο είναι πάντα απρόβλεπτος.

Προσοχή για μαύρο πάγο. Χαμηλώστε την ταχύτητά σας όταν πλησιάζετε παγωμένες περιοχές όπως σημεία με σκιά, γέφυρες ή υπερυψωμένες διαβάσεις, γιατί αυτά τα σημεία του δρόμου παγώνουν πιο γρήγορα από άλλα όταν έχει κρύο. Προσέχετε για “μαύρο πάγο”, δηλαδή περιοχές του δρόμου με μια λεπτή, σχεδόν αόρατη στρώση πάγου, γιατί μπορεί να κάνει το όχημά σας να χάσει απότομα τον έλεγχο, όταν φρενάρετε ή αλλάζετε πορεία.

Επιταχύνετε και φρενάρετε αργά. Σε δρόμους που γλιστράνε, ξεκινήστε σιγά και επιταχύνετε σταδιακά για να διατηρήσετε πρόσφυση και να αποφύγετε το πατινάρισμα. Όταν φρενάρετε, πατήστε τα φρένα απαλά και σιγά σιγά προσθέστε δύναμη. Ποτέ μην φρενάρετε απότομα.

Αποφεύγετε απότομες κινήσεις. Επιβραδύνετε και στρίψτε το τιμόνι απαλά και σταδιακά για να αποφύγετε την πλαγιολίσθηση. Επιταχύνετε και αλλάζετε πορεία απαλά, φρενάρετε προσεκτικά και νωρίς. Αποφύγετε απότομες γρήγορες κινήσεις που θα μπορούσαν να περιστρέψουν το όχημα σας. Προβλέψτε τις στροφές, τα φρεναρίσματα και τις αλλαγές λωρίδας, πριν συμβούν.

Να γνωρίζετε πως να χειριστείτε την ολίσθηση. Η ολίσθηση συμβαίνει, όταν οι τροχοί του οχήματος σας περιστρέφονται εκτός ελέγχου σε μια επιφάνεια που γλιστράει και είναι αποτέλεσμα της γρήγορης οδήγησης για τις συνθήκες που επικρατούν στο οδόστρωμα. Αν το όχημα σας ολισθαίνει, αφήστε απαλά το φρένο και το γκάζι, και στρίψτε το τιμόνι απαλά προς την κατεύθυνση που θέλετε να πάτε. Προσοχή στην υπερστροφή. Αν είστε σε πάγο και ολισθαίνετε σε ευθεία γραμμή, πατήστε τον συμπλέκτη ή βάλτε νεκρά.

Να βλέπετε και να φαίνεστε. Είναι κρίσιμο για τους οδηγούς να βλέπουν και να φαίνονται σε χαμηλές συνθήκες φωτισμού. Πάντα να οδηγείτε με τους προβολείς σας ανοιχτούς. Αν εκχιονίζετε, μην ξεχνάτε τους φάρους του οχήματός σας. 

Να έχετε αυτές τις συμβουλές στο μυαλό σας, όταν είστε στην δουλειά ή απλώς οδηγείτε, για να μείνετε ασφαλείς αυτήν την χειμερινή περίοδο.